Blockchain: revolúcia nielen v bankovníctve

Hoci záujem o blockchain v poslednej dobe narastá, nie každý tuší, o čo presne sa jedná. Základný princíp však až taký náročný na pochopenie nie je. 

22 Mája, 2019 | Miroslav Suchopár

V spojení s raketovým nárastom obľuby virtuálnej meny Bitcoin počúvame čoraz častejšie aj termín blockchain, ktorý vznikol práve vďaka spomínanej kryptomene. Či už ide o nafúknutú bublinu alebo skutočný potenciál, je to nepochybne oblasť, ktorá aktuálne víri vody svetového IT a o ktorej by sme mali vedieť viac, než len to, že existuje.

Z technického hľadiska je blockchain popisovaný ako neustále narastajúci reťazec chronologických záznamov (blokov), ktorý je kryptograficky zabezpečený a je zdieľaný medzi všetkými používateľmi. Inými slovami ide o decentralizovanú verejnú databázu nemenných zašifrovaných záznamov. V kontexte kryptomien si možno blockchain predstaviť ako virtuálnu verejnú účtovnú knihu, do ktorej sa zapisujú všetky uskutočnené transakcie. Jednotlivé záznamy o transakciách sú tvorené nielen samotnými dátami o danej transakcii, ale aj časovou pečiatkou a časťou asymetrickej šifry. Aby bola zaistená verejná prístupnosť, sú kópie celého blockchainu (účtovnej knihy) uchovávané u všetkých používateľov. Tým je zaistená nielen neustála dostupnosť blockchainu, ale aj jeho vyššie zabezpečenie.

Jednou z kľúčových charakteristík je overovanie ostatnými používateľmi. Aby bol záznam po svojom vytvorení definitívne zaradený do blockchainu, musí byť najskôr zvalidovaný. Akonáhle je raz záznam overený a definitívne ako blok vložený do blockchainu, dôjde k jeho distribúcii medzi ostatných používateľov. Zároveň platí, že tento blok už následne nemožno nijak upraviť alebo zmeniť.

Nárast investovania do virtuálnych mien napovedá, že v nadchádzajúcich rokoch by sa mohol kapitál v kryptomenách pohybovať v násobne vyšších sumách, ako je tomu dnes. Ruka v ruke s tým sa dá očakávať nárast dopytu po použití blockchainu.

Blockchain však môže mať aj širšie uplatnenie než len vo finančnej sfére. Jedným z mnohých možných prípadov použitia sú tzv. inteligentné zmluvy. Sú to obchodné zmluvy vytvorené automaticky pomocou blockchainu. Distribuovaná databáza najskôr zistí všetky podmienky zmluvy medzi zákazníkom a obchodníkom a potom pomocou informácií z jednotlivých uzlov siete rozhodne, či boli podmienky naplnené, a autorizuje súvisiacu platbu.

Ide o revolučný prístup, ktorého využitie v budúcnosti možno očakávať nielen v oblasti bankovníctva, ale aj v ostatných odvetviach. Oblasťou blockchainu sa už zaoberá aj niekoľko IT spoločností, ktoré sa snažia implementovať rôzne prípady použitia blockchainu do praxe. Je to aj Vaša budúcnosť?

—-

Autor článku je IT konzultantom v spoločnosti IBA CZ