Ako môže reklamný odborník urobiť dobrú fotografiu: deväť jednoduchých pravidiel

30 Novembra, 2021 

Vy ste – reklamný odborník. Zodpovedáte za prezentáciu produktov v obchodoch: rozloženie, umiestnenie reklamných materiálov, kontrolu zvyškov tovaru v sklade. Na potvrdenie dokončenia práce fotografujete obchodné regály, generujete správy a odosielate ich manažérom. V obchodoch nie sú vždy dobré podmienky na to, aby ste urobili kvalitnú fotografiu: úzke priechody, dlhé police. Existuje veľa obchodov a maloobchodných predajní, takže je potrebné urobiť desiatky fotografií. Kvalita fotografií trpí a pre manažéra je ťažké posúdiť správnosť rozloženia. Ak posielať veľa fotografií v nízkej kvalite, manažér môže reklamného odborníka na konci mesiaca pripraviť o bonus. Aby sa to nestalo, existuje niekoľko jednoduchých pravidiel, ako najlepšie fotografovať regály.

Tieto pravidlá zdieľala Anastasia Bordak, manažérka vývoja IT riešenia Goods Checker v spoločnosti IBA Group

Ako urobiť kvalitnú fotografiu, s ktorou budú manažéri spokojní

 

 

Pravidlo 1: nepoužívať blesk.

V prípade blesku môže obal výrobku oslniť, najmä ak je to polypropylén. V tomto prípade bude ťažké alebo dokonca nemožné rozlíšiť, ktorý produkt je na poličke.

Pravidlo 2: zvýšiť ostrosť.

Automatické zaostrovanie pomáha urobiť fotografiu jasnejšou. Je v každom telefóne. Pred snímaním počkajte 1 až 2 sekundy a fotoaparát sa automaticky zameria na objekty. Ak je fotografia rozmazaná, mali by ste ju urobiť ešte raz.

 

Pravidlo 3: fotografujte maximálne dva metre od regálu.

Ak fotíte na vzdialenosť viac ako dva metre, tovar na záberoch už nie je viditeľný ani ľudským okom. A manažér nebude môcť skontrolovať rozloženie a foto odmietne. 

 

Pravidlo 4: jeden regál – jedna fotka. Všetky objekty na regále musia byť na obrázku.

To znamená, že regál musí úplne zapadnúť do fotografie. V opačnom prípade nie je možné skontrolovať časť zobrazenia, ktorá na fotografii nebola. Táto fotografia tiež nemôže byť v budúcnosti digitalizovaná, aby ju neurónové siete analyzovali. 

Problém: čo robiť, ak sa regál nedá odfotiť na jeden záber, aby boli všetky predmety jasne rozlíšiteľné? 

Tento problém sa často vyskytuje. Regále v obchodoch sú dlhé a nezmestia sa do jedného záberu ani pri horizontálnom snímaní. 

 

Fotografie z uhla nie sú vhodné, pretože vzdialený tovar je už ťažko viditeľný. 

 

Tento problém možno vyriešiť pomocou série fotografií. Niekoľko záberov je možné spojiť do jedného a získať tak kompletnú fotografiu regálu. 

„Spojiť“ fotografie je možne ručne alebo pomocou špeciálnych aplikácií. Zvážime kombináciu fotografií pomocou príkladu IT riešenia Goods Checker

Щоб Goods Checker “склеїв” знімки правильно, потрібно фотографувати з перехльостуванням. Це означає, що на кожному фото має бути видно перехід від однієї групи товарів до іншої.

На схемі показано правильне перехльостування. На першому та другому знімках видно товари з різних груп.

Aby Goods Checker správne „spojila“ obrázky, musíte fotografovať, aby sa fotky prekrývali. To znamená, že každá fotografia by mala zobrazovať prechod z jednej skupiny produktov do druhej. 

Na schéme je zobrazené správne prekrývanie. Prvý a druhý obrázok zobrazujú produkty z rôznych skupín.

Mobilná aplikácia Goods Checker rozpozná tovar na fotke a kontroluje súlad fotografie s planogramom, pomôže zarovnať perspektívu obrázku a spojí viacero obrázkov do jedného. A vo webovej aplikácii môžete tiež vytvárať plánogramy a získať podrobné analýzy reklamných obchodníkov, obchodov, tovarov atď.

 

Pravidlo 5: fotografovať maximálne frontálne, aby na foto neboli extrémne uhly.

Tento bod už bol spomenutý vyššie. Ak je fotografia mierne naklonená a vzdialený tovar je ľahko rozpoznateľný, fotografia bude stačiť. Ak je však uhol obrázka veľmi veľký, potom sa vzdialený tovar zlúči a nedá sa rozpoznať, čo znamená, že výpočet je možné skontrolovať. 

 

Pravidlo 6: jedna séria fotografií – jedna kategória a jeden regál.

Ak sú na tom istom regále kečup a slnečnicový olej, nemusíte ich fotografovať spolu. Je lepšie urobiť dve fotografie s každou kategóriou produktu samostatne. 

 

Pravidlo 7: fotografujte každú stranu regálu samostatne.

Ak je regál veľký a mnohostranný, potom musí byť každá strana fotografovaná samostatne. Netreba sa to pokúšať fotiť zboku, aby ste videli všetko naraz. V tomto prípade bude ťažké skontrolovať výpočet. 

Pravidlo 8: odstraňovať poruchy, ktoré narúšajú kontrolu planogramu.

Na fotografii by nemali byť ľudia, vozíky, krabice alebo iné predmety, ktoré zakrývajú časť regálu. V takýchto prípadoch nie je možné úplne skontrolovať vystavenie tovaru. 

Taktiež nefotografujte prostredie regálu. Ono len zabraňuje rozoznať predmety. 

 

Pravidlo 9: skontrolovať, či je fotografia hore nohami.

Znie to banálne, ale z praxe môžeme povedať, že ľudia často posielajú fotografie hore nohami. Stáva sa to kvôli zhonu, únave, často samotné telefóny otáčajú fotografie a ďalšie faktory. 

Automatizácia zlepší život reklamných obchodníkov a manažérov

Pravidlá sa zdajú jednoduché, ale keď reklamný obchodník potrebuje obehnúť desiatky obchodov, nafotiť desiatky fotiek, hľadanie toho správneho uhla sa stáva únavným. Veď ľudský faktor nikto nezrušil. 

Reklamný obchodník na mieste predaja má veľa práce: vystaviť továr, skontrolovať jeho súlad s planogramom, odfotiť výsledok, vyplniť dotazník, vygenerovať správu o vykonanej práci. Ak sa to všetko robí ručne, zaberie to veľa času. Pričom u samotného reklamného obchodníka, tak aj u manažéra. Manažéri musia všetky fotografie ručne triediť, vyhodnocovať a vytvárať vlastné správy.

Urobiť kvalitnú fotografiu nie je ťažké. Nezapínať blesk, nepoužívať automatické zaostrovanie, fotiť čo najviac spredu, odstrániť rušenie, nesnažiť sa všetko zmestiť na jednej fotke naraz – to sú jednoduché pravidlá, ktoré zjednodušia život reklamným obchodníkom a pomôžu nestratiť bonus na konci mesiaca.

Sme tu pre vás

    Yes
    YesZásad ochrany osobných údajov Pravidiel pre používanie súborov cookies
    IBA Slovakia